fbpx

Γνωρίζεις το επάγγελμα της Γενετικής Μηχανικής;

Γνωρίζεις το επάγγελμα της Γενετικής Μηχανικής;

Επάγγελμα Γενετικής Μηχανικής: Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που τίθενται από συμβουλευόμενους και γονείς σε συνεδρίες Επαγγελματικού προσανατολισμού και Συμβουλευτικής σταδιοδρομίας είναι ποια επαγγέλματα θεωρούνται στις μέρες μας κορυφαία και τι προοπτικές μπορεί να έχουν στην αγορά εργασίας. Οι πλέον πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι οι τομείς της Υγείας και της Επιστήμης των Υπολογιστών συνεχίζουν να έχουν υψηλή απασχολησιμότητα. Ένα από αυτά τα αντικείμενα σπουδών και επαγγελματικής δραστηριοποίησης είναι ο Μηχανικός Γενετικής.

Επάγγελμα Γενετικής Μηχανικής

Ως Γενετική Μηχανική ορίζεται το σύνολο των τεχνικών με τις οποίες μεταφέρεται γενετικό υλικό από έναν οργανισμό σε κάποιον άλλο. Οι οργανισμοί που προκύπτουν με τις τεχνικές αυτές φέρουν κάποια νέα γενετικά (κληρονομήσιμα) χαρακτηριστικά που τους καθιστούν χρήσιμους στον άνθρωπο. Οι οργανισμοί αυτοί ονομάζονται γενετικά τροποποιημένοι. Εδώ και χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τα προϊόντα αυτά ποικίλλουν και μπορεί να είναι τρόφιμα, φάρμακα, ή εμβόλια (όπως ινσουλίνη για τη θεραπεία διαβητικών, ιντερφερόνες και ιντερλευκίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου, ερυθροποιητίνη για την αντιμετώπιση της αναιμίας και εμβόλια για την αντιμετώπιση του AIDS, της ηπατίτιδας και της ελονοσίας).

Η γενετική μηχανική έχει επεκταθεί και στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών. Τα φυτά αυτά περιέχουν πλέον γονίδια άλλων οργανισμών, που τα καθιστούν ανθεκτικά σε ορισμένα παράσιτα ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί όπως βακτήρια χρησιμοποιούνται ευρύτερα και για άλλους σκοπούς, όπως είναι ο καθαρισμός πετρελαιοκηλίδων, ή η καταπολέμηση των ζιζανίων στα χωράφια. Οι κύριες, λοιπόν, εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής αφορούν την αντιμετώπιση ασθενειών και την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με το αντικείμενο της Γενετικής Μηχανικής και να γίνει Μηχανικός Γενετικής, δηλαδή εξειδικευμένος ειδικός που να μπορεί να αναδιατάξει τμήματα του DNA και να ενισχύσει τους οργανισμούς, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ευδοκιμούν σε ορισμένα περιβάλλοντα, θα χρειαστεί καταρχήν σπουδές πάνω στη Βιολογία, τη Χημεία, τη Φυσική, τη Γεωπονία ή την Ιατρική ώστε να πάρει το γενικό πρώτο υπόβαθρο και να συνεχίσει με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Βιοχημεία, τη Βιοφυσική, την Μικροβιολογία την Μικροβιακή Βιοτεχνολογία, την Μοριακή Διαγνωστική, τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (βλέπε Επιλέγω Σπουδές και Επάγγελμα 2019 της εταιρείας Employ, σελίδες. 435-436 & 452), τη Διατροφή, την Επιδημιολογία ή ενδεχομένως προπτυχιακές σπουδές στα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, ή Μοριακής Βιολογίας και αντίστοιχες εξειδικεύσεις. Ο μισθός ενός Μηχανικού Γενετικής κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 4500-5000€ στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Πεδία και χώροι επαγγελματικής αποκατάστασης δυνητικά μπορούν να είναι η Υγεία, η Γεωργία, η Διαχείριση Αποβλήτων, η Ενέργεια, η Εκπαίδευση, οι Φαρμακοβιομηχανίες, τα Ερευνητικά εργαστήρια και τα Ιατροδικαστικά εργαστήρια. Μέχρι το 2020, οι Μηχανικοί Γενετικής μπορούν να αναμένουν αύξηση της απασχόλησης κατά 62%, αναφέρει η BLS (Bureau of Labor Statistics). Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσει παγκοσμίως περίπου 9.700 νέες θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γ. Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Employ

Πηγή: e-employ.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ


Μείνετε συντονισμένοι, κάνοντας like στην σελίδα των Φροντιστηρίων «αξία» στο Facebook ή Follow στο Instagram, για να ενημερώνεστε άμεσα σχετικά με όλα τα εκπαιδευτικά νέα.

Ετικέτες: